Logo Fotoclub Maashorst
Search
Close this search box.

Nieuwsberichten

Bert van Beek licht tipje van de sluier op over macrofotografie

Ruim veertig leden van Fotoclub Maashorst hebben maandag 9 oktober jl. een boeiende en leerzame lezing door natuurfotograaf Bert van Beek bijgewoond. In een ruim twee uur durende presentatie werd door de spreker een tipje van de sluier opgelicht over alles wat met macrofotografie te maken heeft. Na afloop gingen de bezoekers met een ervaring rijker naar huis, met als ultieme wens om op enig moment ook zo’n mooie foto’s te kunnen maken.

Voor de pauze legt Bert van Beek zijn publiek uit wat macrofotografie precies inhoudt en welke spullen je daarvoor nodig hebt. Technische termen als sluitertijd, ISO, diafragma, fullframe- en cropcamera komen voorbij. De mensen uit de zaal luisteren aandachtig en stellen gerichte vragen. Dat Bert een specialist is op het gebied van macrofotografie, getuige zijn welhaast perfecte plaatjes die hij zijn toehoorders voorschotelt. Kleurrijke foto’s van vlinders, spinnen en insecten springen bijna uit het projectiescherm, zo groot en levensecht zijn ze. Ieder detail en haartje is zichtbaar. Bert legt uit hoe je wel of geen scherptediepte in je foto kunt krijgen. Welke compositie gebruik je? Stel je de autofocus scherp op zijn oog of juist op de poten? Dit zijn vragen waar een fotograaf regelmatig mee te maken krijgt. “Vaak is het ook een kwestie van smaak. Je hoeft het ook niet mooi te vinden, als ik het maar mooi vindt”, zegt Bert met een glimlach op zijn gezicht. “Rond deze tijd kun je goed paddenstoelen, vliegen en mossen fotograferen, ieder seizoen heeft zo zijn charme”, weet Bert te vertellen. Ook het gebruik van allerlei hulpmiddelen blijft niet onbelicht. Denk aan het gebruik van een close-up lens, tussenringen, flitsers, zaklamp en lenzen.

Paddenstoelenexcursie
Na de pauze legt Bert van Beek uit welke camera-instellingen (EXIF-gegevens) hij heeft gebruikt bij het maken van bepaalde foto’s. “Zo kun je zien wat voor een effect een korte of lange sluitertijd op jouw foto heeft.” Of wat de invloed is van het vergroten of verkleinen van het diafragma. Hij laat een schitterende foto van een roze sprinkhaan zien. “Deze heeft de krant gehaald”, glundert Bert. Tot slot zoomde Bert in op het maken van paddenstoelenfoto’s. Dat is een vak apart, maar de moeite waard. Zaterdag 14 oktober kunnen de leden van Fotoclub Maashorst het geleerde in de praktijk brengen. Ruim twintig leden gaan dan op pad in de Maashorst om gezamenlijk, onder leiding van enkele gidsen, paddenstoelenfoto’s te maken. Alle leden hebben inmiddels een praktische hand-out ontvangen. 

Door: Peter Noy

Meest recente nieuwsberichten

Cursus Lightroom afgerond

Maandagavond 13 november jl. was de eerste lesavond van de basiscursus Lightroom voor beginners. Opgezet door de Werkgroep Educatie & Techniek van Fotoclub De Maashorst.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!