Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Doornenkroon voor stier Hercules

Zondag 25 juni | Het kwik staat al ruim op de 22 graden als we verzamelen bij Natuurcentrum de Maashorst voor de workshop grote grazers. We wandelen als groep het natuurgebied in, onder leiding van Bert van Beek, vrijwilliger van Stichting Taurus. Onderweg vertelt hij gepassioneerd over de dieren die er leven, de geschiedenis en het ontstaan van het gebied.

Achterste weiden
Eerder die ochtend had Bert al een rondje gemaakt en de dieren op de achterste weiden gespot. Dat is de bestemming van onze wandeling. Eenmaal daar aangekomen geeft Bert informatie over hoe je het beste een kudde kunt benaderen. Praktische tips voor je eigen veiligheid, maar ook om de dieren zo min mogelijk te (ver)storen. Net als we het bospad verlaten, vallen we direct met onze neus in de boter: een groepje Exmoor pony’s met een veulen komt recht op ons af. Het veulen blijft even staan en poseert bijna letterlijk voor ons. Geweldig! Terwijl we foto’s maken, geeft Bert tips over standpunten, compositie en helpt hij met de camera-instellingen. Omdat de meeste workshopdeelnemers een lens bij zich hebben met een lange brandpuntsafstand, moet de sluitertijd omhoog. “Gebruik voor elke mm brandpuntsafstand maar gerust 1/xxx mm als sluitertijd,” zegt Bert. Bijvoorbeeld: bij een brandpuntafstand van 500 mm is de sluitertijd minimaal 1/500-ste seconden. Praktische tips voor de beginnende fotograaf die je als vuistregel kunt gebruiken, erg handig.

Taurossen
Hierna lopen we richting de Taurossen. Bert deelt tips met de groep over hoe je de achtergrond kunt beïnvloeden en ongewenste elementen kunt laten verdwijnen. Hij vertelt ook hoe je de lichaamstaal van de dieren kunt interpreteren. Erg praktische, leuke maar zeker nuttige informatie die je als fotograaf kunt gebruiken. “Veel van die informatie kun je ook gebruiken voor andere dieren zoals bijvoorbeeld de Schotse Hooglander,” zegt Bert. Voor ons werpt een Tauros grond op. Het droge zand stuift en de combinatie met de zon zorgt voor een gelige mist, maar de rondvliegende zandbrokken maken de situatie spectaculair. Terwijl iedereen lekker aan het fotograferen is wacht Bert geduldig. Helpt, geeft tips en observeert ondertussen hoe de kudde (fotografen 😊) beweegt. Als een deel van de groep nog graag even het veld in wil voor wat foto’s met de gele bloempjes, vertelt hij nog hoe de dieren met elkaar communiceren.

Waterpoel
Daarna gaan we naar een waterpoel waar onder andere Exmoor pony’s drinken. Ondanks dat het licht hard is, worden we toch getrakteerd op een dromerige sfeer als we door de lens naar de pony’s turen. De pony’s staan te drinken en de veulens dartelen vrolijk rond de poel.

Stier Hercules
Bert haalt ons uit deze dromerige sfeer als hij de grootste stier van de Maashorst, Hercules, ziet. Hij is even lekker losgegaan op een onschuldig struikje. De resten ervan hangen nog in zijn hoorns. Deze resten van de struik zien eruit als een kroon op zijn kop en geven ergens een grappige vertoning aan zijn imposante verschijning. Terwijl een aantal van ons zich in een greppel opstelt, verandert de kudde van route, dat maakt dat we ons moeten verplaatsen. Bert begeleidt ons naar een andere (veilige) positie. Het licht is hard, wat het fotograferen niet direct gemakkelijk maakt, maar levert desondanks toch mooie plaatjes op van deze dominante stier.

Bonusmateriaal
De groep krijgt nog een kleine bonus in de vorm van de grauwe klauwier. Caroline ziet deze vogel op de tak van een kleine boom. Knap gedaan, want zelfs met een telelens is het vogeltje nog steeds erg klein. Bert vertelt over de zeldzame zomervogel en dat de Maashorst er trots op is dat hij hier zit. Het is dus echt een bonus dat Caroline deze heeft opgemerkt. Alle Taurossen zijn nu het bospad overgestoken, ons pad is vrij en we gaan terug naar het beginpunt van deze ochtend. Het is nog een flink stukje wandelen, zeker nu de temperatuur de 32 graden heeft bereikt. Genietend van een drankje op het terras van het Natuurcentrum bedanken we Bert voor zijn uitleg, tips en begeleiding van deze fantastische workshop. We gaan naar huis met weer een geheugenkaart vol prachtige foto’s en een leuke maar vooral interessante ervaring rijker.

Tekst en foto’s: Arthur van den Heuvel

Fotoalbum (klik op de foto voor slideshow)

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!