Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Fotoclub Maashorst heeft 6 themagroepen

1. Natuur- en landschapsfotografie
De interesse voor deze werkgroep is het grootste onder de leden. Het vormt een brede tak van de fotografie met verschillende disciplines die de natuur in al zijn facetten in beeld brengen. Denk hierbij aan land, water, lucht, flora en fauna. Van overzichtsfoto tot detailopname. Bij landschapsfotografie gaat het om foto’s te maken die een indruk geven van de plekken die zijn gefotografeerd en om te laten zien hoe de persoonlijke indruk was van de fotograaf van een bepaald landschap.

2. Portretfotografie
Bij deze vorm van fotografie ligt de nadruk op het menselijk figuur en het menselijk gelaat. Soms een geënsceneerd studioportret, soms een simpele pasfoto. Een portretfoto betekent niet alleen een foto van het gezicht, maar van mensen in het algemeen. Het brengt het model dichter bij de kijker en laat karakter zien. Ook de mens in een bijzondere omgeving kan tot de portretfotografie behoren. Een goede portretfoto heeft iets magisch. Een sprekende blik in de camera, gevangen in prachtig licht en begeleidt door een sterke compositie.

3. Straatfotografie
Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op (semi)publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candidcamera fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Een fotograaf kan ook een interactie aangaan met één of meerdere personen. Een straatfotograaf werkt niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen.

4. Stads- en architectuurfotografie
Deze tak van fotografie is heel divers en veelomvattend. In een stad zijn veel verschillende onderwerpen te fotograferen. Niet alleen bouwwerken maar ook (oude) wijken, moderne architectuur, bruggen, pleinen, parken, vijvers etc. worden accuraat of op een creatieve manier gefotografeerd. Stads- en architectuurfotografie is een tak binnen de fotografie waarin fotografen de schoonheid van gebouwen en bebouwing vastleggen. Architectuur in een stad betekent allerlei mooie vormen waarmee je als fotograaf kunt spelen.

5. Macrofotografie
Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling deze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn. Macrofotografie is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je net begint met fotografie, maar als het je lukt ben je ontzettend trots op die ene foto. Met de juiste vaardigheden en materialen kun je zelfs in je eigen achtertuin geweldige foto’s maken.

6. Fototechniek en nabewerking
Een foto maken is één, de techniek erachter is nog veel complexer. Menig fotograaf zou graag wat meer te weten willen komen over bijvoorbeeld camera-instellingen en welke hulpmiddelen (of trucjes) je kunt daarbij gebruiken. Nadat je een foto hebt gemaakt kun je deze op verschillende manier softwarematig (na)bewerken om het uiteindelijke resultaat nog mooier te krijgen. Er zijn daarvoor diverse softwareprogramma’s beschikbaar. Ook worden audiovisuele presentaties (HDAV) gemaakt om aan het publiek te laten zien.

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!