Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Natuurfotograaf Jan Linskens laat vonk overspringen

Zo’n vijftig leden van Fotoclub Maashorst hebben donderdag 8 juni jl. genoten van de lezing, welke door Jan Linskens (Venray) in clubgebouw de Groenhoeve werd gehouden. Voor de pauze gaf de gedreven natuurfotograaf tekst en uitleg over natuurfotografie, waarbij hij na de onderbreking meer in ging op macrofotografie. Het publiek luisterde aandachtig naar zijn verhaal waarbij er voldoende ruimte was ingebouwd voor het stellen van vragen.

Gedurende de avond liet Jan zijn meest bijzondere foto’s zien. Hij vertelde op een bevlogen manier waarom hij juist die ene foto zo mooi vindt en hoe de foto gemaakt is. Termen als scherptediepte, bokeh, grijs- en polarisatiefilters, gulden snede, lichtinval, gouden- en blauwe uurtje, hoge en lage bewolking, weer-app en diepte (lagen) in de foto passeerden de revue. Je zou als fotograaf wel willen dat je in één keer al die facetten beheerst. ‘Goed werk heeft tijd nodig’ en heel veel geduld. Ondanks zijn drukke baan bij Intervet in Boxmeer, kan Jan dat geduld wel opbrengen en legt de aanwezigen uit hoe en op welke manier je bepaalde natuurfoto’s het beste kunt maken. De natuurfotograaf is vaak te vinden in het Nationaal Park de Maasduinen, zijn achtertuin. Jan legt uit: “Ik probeer altijd ‘anders’ te fotograferen, geen standaard plaatje en daarmee probeer ik spanning in mijn foto te krijgen. Fotograferen gaat bij mij op gevoel, daarmee probeer ik de sfeer van het moment vast te leggen. Licht, kleuren en vormen spelen daarbij een belangrijke rol.”

Wauw effect
Na de pauze liet de spreker diverse macro opnames zien, waaronder de meeste bijzondere vlinders en libellen. Op sommige opnames kon je haarscherp de tekening of weerhaakjes van een vlinder zien. Ook wanneer de dauw of rijp in een foto terugkomt zorgt dat voor een wauw effect. Het gebruik van grijsfilters, flitsers en andere hulpstukken werd door Jan op een duidelijke manier uitgelegd. Jan is geen wildlife fotograaf, maar als er een mooie ree of vogel voor zijn lens komt, maakt hij daar zeker foto’s van. Als natuurfotograaf zie je dat Jan een duidelijke passie heeft voor de natuur en deze ook op een bijzondere, persoonlijke manier wil vastleggen. Voor het overbrengen van deze passie op zijn publiek is Jan met vlag en wimpel geslaagd! Kijk voor meer informatie (en tutorials) over Jan Linkens op zijn website. Of ga naar zijn Instagrampagina.

Tekst: door: Peter Noy

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!