Logo Fotoclub Maashorst
Sluit dit zoekvak.

Opdracht fotoshoot Stermars, hard werken!

UDEN | Het pleintje bij de oude Pauluskerk, zondag 18 juni om half twee. Dat is de verzamelplek voor een groepje fotografen. Peter vraagt zorgzaam of iedereen wel aan een flesje water heeft gedacht terwijl hij de routes uitdeelt die we gaan fotograferen. De Eendracht, een muziekvereniging uit Uden bestaat 125 jaar. Ze houden een zogenaamde Stermars, een muzikale straatparade. Hierbij vertrekken vijf muziekkorpsen vanaf verschillende locaties naar een centraal punt, het Bevrijdgingspark. De fotoclub is gevraagd om de mars door de straten van Uden vast te leggen door middel van fotografie en korte video opnamen. Terwijl we wat ideeën en ervaringen delen met elkaar, verzamelen op de vijf locaties de muziekkorpsleden. We stappen op de fiets en iedereen vertrekt richting zijn of haar startpunt. Aangekomen op de startlocatie gaat direct het fototoestel uit de tas. We gaan proberen om de LIFE-methodiek toe te passen. De muziekkorpsleden staan er ontspannen bij en maken zich klaar voor de mars. Ondertussen worden er wat leuke foto’s geschoten van de muziekkorpsleden die nog even met elkaar dollen, het is een gezellig tafereel.

Hard werken
Dan neemt de dirigent (Tambour-maître, red.) de leiding en de mars begint. Als fotograaf is het nu hard werken. Eerder gespotte (potentieel leuke) plekjes worden opgezocht en al snel ligt de eerste fotograaf met z’n toestel op het trottoir. Er is voor een shot gekozen om over een bloemenperkje heen te fotograferen. De (on)scherptediepte zorgt voor een mooie rustige voorgrond en het muziekkorps staat op de scherpe laag van de foto. Zodra ze voorbij zijn is het op de fiets en snel vooruit naar het volgende plekje. Terwijl de fotograaf nog wat schuift voor de juiste houding, komt het muziekkorps al de hoek om. Deze keer worden er wat deelfoto’s gemaakt. Zo verplaatsen de fotografen zich over de routes. Ergens half weg is een korte pauze, tijd voor een slokje water. Stiekem wordt er al even door het materiaal geswiped, er komt een glimlach tevoorschijn. “Ik denk dat er wel wat leuke plaatjes tussen zitten”, zegt Arthur. Maar eigenlijk zegt hij: “Dit is zóóóó gaaaaaf.” Het muziekkorps hergroepeert zich en zet de mars voort, het laatste stuk naar het Bevrijdingspark. Een fotograaf stelt zich opnieuw op en maakt een totaalfoto waarbij de bomen langs de weg een coulissewerking hebben. Het creëert een doorkijk en de coulissewerking van de bomen brengen wat rust in het plaatje én het is een mooi stukje natuur in Uden.

Sfeerfoto’s
Op het Bevrijdingspark aangekomen treffen de fotografen elkaar weer, maar de opdracht is nog niet klaar. Nu is het tijd voor sfeerfoto’s, (inter)acties en close-ups van de mensen en hun instrumenten. Terwijl de verschillende muziekkorpsen een optreden verzorgen zoeken de fotografen verschillende standpunten op om een goede impressie van het evenement vast te leggen. Er is zoveel te zien: plezier, gezelligheid, (authentieke) klederdracht en vooral bedrevenheid. De sluiter ratelt lekker door als er geëxperimenteerd wordt met sluitertijden wanneer de vendeliers hun kunsten vertonen. Even later maken de fototoestellen plaats voor een drankje en komt er een einde aan de opdracht. Nog vol adrenaline en het gevoel van euforie richting huis, want er ligt nog een klusje te wachten. Een selectie maken van de mooiste en/of leukste foto’s die we als fotoclub doorsturen.

Tekst: Arthur van den Heuvel

Foto's MyAlbum

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!