Logo Fotoclub Maashorst
Search
Close this search box.

Nieuwsberichten

Paddenstoelen fotograferen in het bos

In de herfst komen er op heel veel plekken weer paddenstoelen uit de grond en dat is dan het perfecte moment om aan de slag te gaan met macrofotografie in de herfst. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je paddenstoelen kunt vinden en hoe je ze op de foto kunt zetten. Veel fotografen gaan in de herfst op pad om paddenstoelen te fotograferen. Niet zo gek ook, want het is hartstikke leuk, maar er kan ook veel bij komen kijken. Paddenstoelen zijn meestal laag bij de grond te vinden en dat maakt het niet altijd even makkelijk om ze mooi op de foto te zetten. Gelukkig zijn er een hoop tips die we je kunnen geven!

Soms is het fijner om wat voorbeelden te kunnen bekijken en tips op een andere manier in je op te nemen. Omdat wij gek zijn op de herfst en we je graag zo goed mogelijk op weg helpen om de herfst vast te leggen, hebben we ook een video gemaakt over het fotograferen van paddenstoelen. Samen met Marcel Scholing gingen we op zoek naar een paar mooie exemplaren.

Op zoek naar paddenstoelen
Ga je op zoek naar paddenstoelen, dan hoef je heus niet bij de eerste de beste paddenstoel te stoppen. Er zijn vaak enorm veel paddenstoelen in een bos te vinden, dus je kunt je tijd nemen en rustig op zoek gaan naar het mooiste exemplaar. Let ook goed op, soms kunnen paddenstoelen namelijk enorm klein zijn en zie je ze gemakkelijk over het hoofd. Zonde, want die kleine paddenstoeltjes kunnen vaak juist hartstikke mooi zijn. Goed opletten dus!

De juiste gear
Paddenstoelen fotograferen, gaat natuurlijk het gemakkelijkst met een macro objectief. Dat betekent echter niet dat je geen paddenstoelen kunt fotograferen met een andere lens. Ga gewoon eens aan de slag met het objectief dat je voorhanden hebt en kijk of het je lukt. Verder kun je ervoor kiezen om een statief te gebruiken. Met een statief kun je je camera mooi stil houden en is het vaak makkelijker om een goed standpunt in te nemen. Een statief is vaak wel een stukje onhandiger, je kunt er dan ook voor kiezen om het statief achterwege te laten en vanuit de hand te schieten. Dan wordt het scherpstellen echter wel erg lastig. Omdat je met een erg klein onderwerp werkt, heeft iedere lichte beweging naar voren en naar achteren invloed op je scherpstelling. Wil je geen statief gebruiken, maar wel een steuntje, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een kersenpittenzak. Natuurlijk kun je ook gewoon je camera op de grond leggen.

Paddenstoelen met een zachte achtergrond
Een macrofoto is op zijn mooist als de voorgrond en achtergrond erg zacht is. Dan komt de focus echt op het onderwerp te liggen en wordt de foto niet te druk. Dat doe je door het diafragmagetal van je camera zo laag mogelijk te houden. Heb je dan te maken met een paar paddenstoelen op een rijtje bijvoorbeeld? Dan kun je zo scherpstellen dat er maar één paddenstoel scherp is. Wil je wel alles scherp krijgen? Dat zal waarschijnlijk niet lukken met je macrolens, je kunt dan kiezen voor focus stacking.

Bron: Zoom.nl

Meest recente nieuwsberichten

Cursus Lightroom afgerond

Maandagavond 13 november jl. was de eerste lesavond van de basiscursus Lightroom voor beginners. Opgezet door de Werkgroep Educatie & Techniek van Fotoclub De Maashorst.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!