Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Paddenstoelenseizoen is losgebarsten

Afgelopen zaterdag 14 oktober heeft een grote grote groep fotografen van Fotoclub Maashorst zich kunnen uitleven in de bossen van Naat Piek aan de rand van natuurgebied De Maashorst. Het doel was om paddenstoelen te fotograferen en die stonden er genoeg!

“Wil jij een sfeerimpressie schrijven van deze paddenstoelentocht vandaag”, vraagt Peter. Mijn eerste reactie is, “ok, dat is geen probleem”. Want dan ben ik zo klaar als ik de ochtend beschrijf als: het was ontzettend gezellig. Dus ‘houdoe’ en tot ziens. Maar dat zou de ochtend echt tekort doen. Dit vanwege het enthousiasme van de ruim twintig leden van de fotoclub die vanaf de parkeerplaats bij Naat Piek in groepjes van vijf personen meeliepen om paddenstoelen te fotograferen. Waarbij het fraaie ochtendweer ook een belangrijke rol heeft gespeeld. In tegenstelling tot afgelopen nacht was er geen regen, maar was het zonnig en lekker warm. En onder de bomen mooi ‘licht’, wat goed bruikbaar was om de paddenstoelen, die tussen het mos verborgen waren, te fotograferen. En op sommige plaatsen lieten de zonneharpen zich ook niet onbetuigd en lieten hun licht door de bomen stralen.

Direct na afloop van de fototocht stromen de foto’s via WhatsApp binnen, die door onze leden tijdens deze paddenstoelentocht zijn gemaakt. Op deze foto’s zie je, naast mooie opnames van de diverse paddenstoelen, leden diep voorovergebogen over een paddenstoel. Met daarbij een mooie witte paraplu om het zonlicht wat zachter te maken. En een reflectieschild erbij om mogelijk de onderkant van de paddenstoel verder uit te lichten. Kortom macrofotografie ten top. Waarbij de meest verrassende houdingen werden aangenomen. Zoals eerder gezegd voorovergebogen of plat op de buik in het zachte mos tot zittend om een stoeltje omdat het lijf het niet toestond. Kennisuitwisseling over de beste stand qua diafragma of sluitertijd hoorde ook bij deze ochtend. “Gr….. ik krijg hem niet goed scherp gesteld”. Waarna samen naar instellingen kijkend er toe leidde dat er een voor de fotograaf mooie foto tevoorschijn kwam en er een brede ontspannen glimlach op het gezicht kwam. Dat was gaaf.

Tijdens het fotograferen was vaak de opmerking te horen, “ik kan fotograferen, maar weet niets of te weinig van paddenstoelen”. Dit kennistekort werd door enkelen van ons, die deze kennis wel hadden, opgevijzeld en gedeeld. Maar ook door enkele IVN -leden die ook in dit bos aan het (voor)wandelen waren en graag hun kennis en plaatsen waar mooie paddenstoelen groeiden wilden delen. Het enthousiasme van deze twee groepen was mooi om te zien. Wat ook mooi was om te zien, was de diversiteit aan camera’s die ik deze ochtend voorbij heb zien komen. Variërend van compact camera, camera met macrolens of een grote ‘toeter’. Maar nogmaals, iedereen was dol enthousiast, want we waren bezig met onze hobby fotograferen en ook nog eens in een mooi stuk natuur. Alhoewel het enthousiasme wat minder werd wanneer er een flinke hondendrol in de weg lag. Al met al een ochtend die voor herhaling vatbaar is.

Tekst: Ton Nolte

Foto's gemaakt door onze leden

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!