Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Stier Hercules trekt veel bekijks tijdens workshop

Het is zaterdag 3 juni. Vandaag staat het derde evenement, workshop Grote Grazers, voor Fotoclub Maashorst op het programma. De afgelopen twee keer zijn ze gaan vlinderen, maar vandaag gaan ze naar iets groters op zoek. Namelijk de grote grazers die in de Maashorst leven en dan met name de Taurossen en Exmoor pony’s. Bert van Beek, vrijwilliger bij Stichting Taurus en lid van de fotoclub, begeleidt vandaag een groep van elf personen tijdens deze workshop. De groep vertrekt om negen uur vanaf de grote parkeerplaats bij het Natuurcentrum Maahorst. Vooraf is Bert al om kwart over zeven onderweg richting de Maashorst om de kudde te spotten. Je kunt maar vast weten waar ze zitten.

Rond half negen komen de eerste deelnemers aan op de parkeerplaats en vanaf minuut één is het al gezellig. Tegen negen uur is de groep compleet en, na een kort introductie praatje, worden de camera’s gepakt en gaan de deelnemers op pad richting het begrazingsgebied. Onderweg richting de begrazing is er volop tijd om elkaar te leren kennen want, ook al is er een kennismakingbijeenkomst geweest, sommige deelnemers zien elkaar vandaag pas voor het eerst.

Eenmaal in het begrazingsgebied aangekomen worden in de verte de eerste Exmoor pony’s al gespot. De Taurossen waren ondertussen verder getrokken naar een ander stuk van de Maashorst. Dus dat wordt zoeken. Tijdens deze zoektocht is er volop ruimte om uitleg te krijgen over de dieren, hun leefwijze, kleine weetjes en het nut van de begrazing en wat dit doet met de biodiversiteit. En uiteraard is er tussendoor ook de nodige tijd en ruimte om over het fotograferen te praten, elkaar op weg te helpen met het instellen van de camera want niet elke camera werkt hetzelfde. De Nikon camera van Sonja stond nog op back button focus. Met enige moeite lukte het om deze, met behulp van de deelnemers, op de standaard instellingen terug te zetten. Sonja was zichtbaar opgelucht!

Na een korte stop op een picknickplek is het tijd om door te lopen. Ook de Exmoor pony’s waren doorgelopen dus ook wij moesten verder richting de noordzijde van de Maashorst, want daar zagen we nog een Tauros koe met haar kalf heen lopen. De rest van de kudde zal daar dan ook wel zijn wat, na een minuutje of twintig lopen, inderdaad het geval was. Niet alleen de kudde Taurossen liep daar maar ook een grote groep met Exmoor pony’s. Heel in de verte werd ook de kudde, die veel op Herperduin te vinden is, gespot. Die waren dus aan de wandel. Eenmaal de dieren gevonden was er volop ruimte voor de fotografie, instellingen, compositie, het gebruik maken van natuurlijke elementen maar ook voor het verhaal van de dieren. Ook werd de grootste stier van de Maashorst, genaamd Hercules, gespot en een bijzondere koe met grote krulhoorns.

Het werd steeds warmer en warmer dus op een gegeven moment hebben we de dieren de dieren gelaten en zijn we op ons gemak teruggelopen naar het Natuurcentrum waar we nog onder het genot van een koud drankje wat hebben zitten napraten. Al met al een zeer geslaagde dag met goed weer en veel gezelligheid. De tweede workshop Grote Grazers wordt gehouden op zondag 25 juni a.s. in de Maashorst. Er nog enkele plekken vrij. Meld je daarvoor aan op deze website. Klik hier voor het digitale fotoalbum. 

Tekst: Bert van Beek

Klik op de foto voor het digitale album

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!