Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Themagroepen

Natuur- en landschapsfotografie

De interesse voor deze werkgroep is het grootste onder de leden. Het vormt een brede tak van de fotografie met verschillende disciplines die de natuur in al zijn facetten in beeld brengen. Denk hierbij aan land, water, lucht, flora en fauna. Van overzichtsfoto tot detailopname. Bij landschapsfotografie gaat het om foto’s te maken die een indruk geven van de plekken die zijn gefotografeerd en om te laten zien hoe de persoonlijke indruk was van de fotograaf van een bepaald landschap.

Portretfotografie

Bij deze vorm van fotografie ligt de nadruk op het menselijk figuur en het menselijk gelaat. Soms een geënsceneerd studioportret, soms een simpele pasfoto. Een portretfoto betekent niet alleen een foto van het gezicht, maar van mensen in het algemeen. Het brengt het model dichter bij de kijker en laat karakter zien. Ook de mens in een bijzondere omgeving kan tot de portretfotografie behoren. Een goede portretfoto heeft iets magisch. Een sprekende blik in de camera, gevangen in prachtig licht en begeleidt door een sterke compositie.

Straatfotografie

Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op (semi)publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candidcamera fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Een fotograaf kan ook een interactie aangaan met één of meerdere personen. Een straatfotograaf werkt niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen.

Stads- en architectuurfotografie

Deze tak van fotografie is heel divers en veelomvattend. In een stad zijn veel verschillende onderwerpen te fotograferen. Niet alleen bouwwerken maar ook (oude) wijken, moderne architectuur, bruggen, pleinen, parken, vijvers etc. worden accuraat of op een creatieve manier gefotografeerd. Stads- en architectuurfotografie is een tak binnen de fotografie waarin fotografen de schoonheid van gebouwen en bebouwing vastleggen. Architectuur in een stad betekent allerlei mooie vormen waarmee je als fotograaf kunt spelen.

Macrofotografie

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling deze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn. Macrofotografie is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je net begint met fotografie, maar als het je lukt ben je ontzettend trots op die ene foto. Met de juiste vaardigheden en materialen kun je zelfs in je eigen achtertuin geweldige foto’s maken.

Audiovisueel

Veel fotografen houden zich, naast het maken van foto’s en/of filmpjes, bezig met het samenstellen van audiovisuele presentaties, ook wel digitale HD-AV compilaties. HD staat voor High Definition en AV betekent Audio-Visual. Het is de kunst om foto’s, filmpjes, muziek en tekst zodanig te combineren, dat een aansprekend en boeiend geheel ontstaat. De HD-AV presentatie kan men vervolgens met behulp van een beamer en projectiescherm aan het publiek laten zien.

Fototechniek en nabewerking

Een foto maken is één, de techniek erachter is nog veel complexer. Menig fotograaf zou graag wat meer te weten willen komen over bijvoorbeeld camera-instellingen en welke hulpmiddelen (of trucjes) je kunt daarbij gebruiken. Nadat je een foto hebt gemaakt kun je deze op verschillende manier softwarematig (na)bewerken om het uiteindelijke resultaat nog mooier te krijgen. Er zijn daarvoor diverse softwareprogramma’s beschikbaar. Ook worden audiovisuele presentaties (HDAV) gemaakt om aan het publiek te laten zien.

Fotobespreken

“Mooie foto” hoor je vaak als commentaar. Wij willen verder gaan dan zo’n direct oordeel. De bedoeling van fotobespreking is om eerst heel goed naar foto’s te kijken en dan pas een waardering uit te spreken. Fotobespreking doen we samen. Je ziet en hoort hoe andere leden kijken en fotograferen. Dat stimuleert en brengt je op ideeën. We gebruiken de methodiek van de Fotobond met vier pijlers: beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. Door steeds die pijlers te volgen, komen alle elementen aan bod en kan iedereen de bespreking goed volgen. De themagroep heeft twee documenten gemaakt, die je hier kunt downloaden: Theorieboek foto’s analyseren en bespreken en Wit Kader maken.

error: Content is protected !!