Logo Fotoclub Maashorst
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwsberichten

Vrienden van Sint Jan sponsort foto-expositie

In de gang van verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden hangt sinds afgelopen week een aantal in het oog springende fotolijsten met daarop bijzondere afbeeldingen van insecten, vogels en dieren uit het natuurgebied De Maashorst. Woensdagmorgen werd de foto-expositie, die samengesteld is door leden van Fotoclub Maashorst, officieel geopend door René Jetten, voorzitter van de Stichting Vrienden van Sint Jan. Het ‘ohh en ahh’ van de bewoners was regelmatig te horen. De foto’s zijn nog tot eind september te bezichtigen.

Margret van Galen van BrabantZorg memoreerde in haar inleidend praatje dat, nadat ze van de oprichting van Fotoclub Maashorst had gehoord, ze hen gevraagd heeft om een foto-expositie in te vullen met de bedoeling om ‘buiten naar binnen’ te brengen. Het gekozen thema is Maashorst in beeld. “Dat hebben ze voortvarend aangepakt, wat geresulteerd heeft in prachtige foto’s van onder andere Exmoor pony’s, taurossen, wisent, vogels, vlinders, insecten en libelle”, vertelt Margret enthousiast. “We hopen dat iedereen die door deze gang loopt zich verwondert, de foto’s bewondert én dat het voelt als een warm welkom. Voor de volgende fotoserie vanaf 1 januari mag de fotoclub alvast gaan nadenken.” Intussen zorgen de foto’s voor veel bekijks en bewoners raken erdoor met elkaar in gesprek. In de gang is regelmatig een opstopping van bewoners die met hun rollator of rolstoel langskomen. Er worden opmerkingen gemaakt als ‘wat een bijzondere spin of bloem is dat’ en ‘dat wisentkalfje kijkt zo snoezig’. “Daar doe je het toch voor”, zegt mede-initiatiefnemer Peter Noy van Fotoclub Maashorst. “Zo hebben we eer van ons werk en kunnen we als fotoclub iets betekenen voor de bewoners, medewerkers en bezoekers van de Sint Jan. We hebben de ervaring in huis om themagerichte foto’s te maken. Het gaat daarbij vooral om de herkenning, maar ook de verbazing die een foto kan oproepen. Wanneer dat lukt, zijn we geslaagd in onze opzet.”

Sociaal-maatschappelijke projecten
Eén van de doelstellingen van Fotoclub Maashorst is om mensen, die minder mobiel zijn of woonachtig in een verzorgingshuis, te verrassen met aansprekende beelden, compilaties of filmpjes waar een verhaal achter zit. Dit kan gaan over bijvoorbeeld natuur, oude vergeten beroepen, oude gebruiksvoorwerpen, het boerenleven van vroeger, Uden zoals het vroeger was en nog veel meer. Veel ouderen spreekt de hedendaagse moderne techniek minder aan. Onderwerpen of gebeurtenissen uit het verleden des te meer. Omdat de Sint Jan geen eigen fotolijsten in het bezit heeft, zijn deze recent door Stichting Vrienden van Sint Jan bij Foto de Vakman aangeschaft waarmee deze en volgende foto-exposities mogelijk worden gemaakt. Dirk Broekhaus, eigenaar van Foto de Vakman, was bereid om de lijsten tegen inkoopprijs aan te bieden. Drukkerij Peter der Kinderen heeft de foto’s in grootformaat afgedrukt.

Voortbestaan Stichting Vrienden van Sint Jan in gevaar
Stichting Vrienden van Sint Jan heeft tot doel extra leef- en woongenot te creëren voor ouderen in verzorgingshuis Sint Jan door aanschaf van middelen die buiten het budget van deze zorginstelling vallen. De Stichting Vrienden van Sint Jan heeft sinds haar oprichting regelmatig een financiële bijdrage verleend aan evenementen voor de bewoners van Sint Jan. Voorzitter René Jetten vertelt: “Zo realiseerden we in het verleden tandemfietsen, computers voor het Internetcafé, de aanleg van een zomerhuis en volière, de organisatie van de zomerkermis en twee tovertafels. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel plezier de bewoners er aan beleven. De komende vier weken wordt weer het jaarlijkse zomerprogramma georganiseerd in de tuin van Sint Jan. Elke dag staan er mooie activiteiten voor de bewoners op het programma, zoals een minikermis, een roofvogelshow, oudhollandse spelen en diverse muziekoptredens. De stichting sponsort dit al jaren. Maar zoals het er nu naar uitziet gaat daar volgend jaar, bij gebrek aan financiële middelen, een einde aan komen”, zegt René Jetten. “Aan het einde van dit jaar zal onze rekening nagenoeg leeg zijn en houdt onze stichting op te bestaan. Dat zou natuurlijk erg jammer zijn. We zijn trots op wat we bereikt hebben en willen die lijn graag doorzetten. Daarvoor hebben we de financiële steun van alle betrokkenen, onder andere verenigd in de Club van 100, keihard nodig. Het zijn vooral familie, vrienden, bedrijven en al degenen die het belangrijk vinden dat de bewoners van Sint Jan een leuke oude dag hebben en die daar maandelijks een klein of groter bedrag voor over hebben”, aldus René Jetten. De komende maanden wordt bekeken hoe en op welke manier er geld kan worden ingezameld. Bedrijven worden aangeschreven en subsidietrajecten aangeboord. Voor meer informatie of sponsoring, kijk op www.vriendenvansint-jan.nl.

Tekst: Peter Noy
Foto’s: José Snabel

Foto-expositie

Meest recente nieuwsberichten

Spektakel in het Sportpark

Na al het vuurwerkspektakel in de lucht op oudjaarsavond, verplaatste de lichtshow voor de fotoclub een beetje dichter naar de grond. Een groep geïnteresseerde leden

Magazine UdenaardeToekomst

Afgelopen week is er weer een themanummer uitgekomen van het magazine UdenaardeToekomst. Ditmaal is er voor het thema ‘creativiteit’ gekozen. Fotoclub Maashorst staat er ook

Ingezonden foto’s Sint Jan

Verzorgings- en verpleeghuis Sint Jan in Uden heeft met de start van het nieuwe jaar, opnieuw een verzameling van bijzondere foto’s in de gang hangen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Ieder kwartaal brengt Fotoclub Maashorst een informatieve, digitale Nieuwsbrief uit met daarin de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Meld je vandaag nog aan!

error: Content is protected !!